Verboden Toespraken. Vijf lezingen die de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken niet zal houden.

Vijf lezingen die de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken niet zal houden, Maurits Berger, Peter van Ham, Hans Labohm, Alfred Pijpers en Bart Tromp.


Dit Clingendael Paper bevat vijf lezingen die de Nederlandse minister van buitenlandse zaken voorlopig niet zal houden. Althans, wij kunnen ons dat niet voorstellen. Maar deze toespraken, die hier zijn gebundeld, zijn daarom niet minder nuttig, juist omdat ze buiten de marges van de Nederlandse politiek treden, en daarbij de grenzen van het mogelijke en acceptabele verkennen.

De auteurs hebben zich even verplaatst in de rol van speechwriters van een nieuwe, nog onbekende Nederlandse minister van buitenlandse zaken. Zijn, of haar, politieke kleur laten we in het midden. Waar het om gaat is dat de toespraken ieder op zich af rekenen met één of meerdere gemeenplaatsen, heilige huisjes, vaste waarden, of veilige havens die de buitenlandse politiek van ons land de afgelopen decennia hebben gekend. De toespraken bevatten daarom radicale, maar goed gefundeerde voorstellen voor een ander beleid en een andere koers. Flexibel en creatief denken over de rol van Nederland en haar buitenlands beleid is noodzakelijk. Daarin probeert deze bundel te voorzien.

Zie Bart Tromps bijdrage - Voor Nederland en de Wereld!

 

Auteur
Maurits Berger, Peter van Ham, Hans Labohm, Alfred en Bart Tromp
Verschenen in
Clingendael
Datum verschijning
01-01-2007

« Terug naar het overzicht