PvdA-steun voor onderwijshervorming

Zo gauw Mark Rutte aantrad als staatssecretaris werd duidelijk dat men hier opnieuw te maken had met een kleine dwingeland die van plan was zijn politieke bekwaamheid te demonstreren door een of andere ‘stelselhervorming’ door te voeren. Afwezigheid van kennis en inzicht is, dat hadden zijn voorgangers op deze post allang bewezen, daarbij geen last maar een voordeel.

Rutte komt uit ‘het bedrijfsleven’, dat wil zeggen dat hij ambtenaar bij Unilever is geweest. Op basis van deze achtergrond verzon hij dat het universitair onderwijs moet worden ingericht naar het voorbeeld van een winkel in zeepjes. Er moet één enorme cafetaria komen, waarin studenten voor een half jaar hapklare brokken naar hun voorkeur inslaan. Volgens Rutte vergroot dit systeem de kwaliteit en efficiency van het onderwijs. Een rationeel
argument voor zijn neoliberale bijgeloof heeft hij niet aan kunnen voeren.

Zoals altijd bij ‘onderwijshervormingen’ gaat het plan gepaard met vergroting van de bureaucratie, die weer ten koste gaat van de uitgaven voor het eigenlijke onderwijs, dat daardoor vanzelfsprekend aan kwaliteit wint. Niemand die iets met onderwijs en universiteit te maken heeft, ziet iets in dit plan. De Raad van State noemde het ‘overbodig en tegenstrijdig’, de Onderwijsraad, de Vereniging van Nederlandse Universiteiten, de hbo-raad, de studentenbonden, vooraanstaande wetenschapsbeoefenaren: allen hebben zich tegen het voorstel uitgesproken.

Ook in de Tweede Kamer is er veel kritiek. Maar, zoals Evelien Tonkens al in de Volkskrant voorspelde, als vrijwel altijd bij onderwijshervormingen zal deze kritiek weer worden ingeslikt als het op stemming aankomt. Ook in dit geval is de carrière van de staatssecretaris voor de politiek belangrijker dan de kwaliteit van onze universiteiten.

Meestal gaat het dan door omdat de regeringsmeerderheid de rijen sluit. In dit geval lijkt het plan Rutte het te halen omdat cda en PvdA voorstander van zo’n stelsel van leerrechten zijn. Het is treurig genoeg dat in het parlement de sterke neiging bestaat om zich niks aan te trekken van breed gedragen en goed onderbouwde bezwaren uit sectoren van de samenleving waarover het ingrijpende besluiten neemt. Dat kan de PvdA-fractie zich in zijn algemeenheid ook aantrekken.

Nog treuriger is het als de PvdA-fractie, na al die mislukte onderwijshervormingen van de afgelopen kwart eeuw, deze kans niet gebruikt om verstandig te handelen en daarbij bovendien te laten zien dat zij van het verleden heeft geleerd, maar integendeel deze weg naar de verdere uitholling van de kwaliteit van het onderwijs blijft begaan.

Deze keer kan ze niet eens het traditionele excuus aanvoeren dat er een PvdA-bewindspersoon voor een nederlaag
behoed moet worden.

Auteur
Bart Tromp
Verschenen in
Socialisme & Democratie
Datum verschijning
01-06-2006

« Terug naar het overzicht